Wat is Herstelrecht

Conflicten voorkomen of aanpakken

Herstelrecht activeert en ontwikkelt de kracht van mensen. Over de hele wereld zijn mensen enthousiast over de kracht van Herstelrecht. Conflicten worden voorkomen of aangepakt. In een plezierige werkomgeving lossen mensen samen hun problemen op. Samen werken aan constructieve oplossingen bij conflicten maakt de gemeenschap sterker en veiliger.

Herstelrecht (Restorative Justice) is afgeleid van de manier waarop Maori’s in Nieuw Zeeland conflicten oplosten, waarbij de focus vooral was gericht op herstel van de aangerichte schade en van de verstoorde relatie. Sociaal-emotionele binding en harmonie  was daarin belangrijker dan afwijzing van de dader(s).

Wat maakt Herstelrecht zo bijzonder?

Bij overtreding van de gedragsregels worden voor zover mogelijk, alle belanghebbenden betrokken bij het gezamenlijk vaststellen en benoemen van de schade, de behoeften en de verplichtingen, met als doel genoegdoening en herstel van de relatie.

Herstelrecht - Wereldwijd toegepast

Vanuit Nieuw Zeeland en Australië vond Herstelrecht zijn weg over alle werelddelen. Met name in Amerika, maar ook in landen als Groot Brittannië, , België, Argentinië, Canada, Hongarije, Israël, India en Zuid-Afrika ontstonden bewegingen die zich achter het gedachtegoed van Herstelrecht schaarden. Voorloper daarbij werd het International Institute for Restorative Justice, dat door de  gedrevenheid van zijn oprichter, Ted Wachtel, samenhang bracht in alle initiatieven die over de hele wereld ontplooid werden. Hij was de man die de mogelijkheden voor het onderwijs zag en de koppeling maakte met het justitionele jongerenwerk en zijn ‘Safer-Saner schools”.

 

Relevante websites

» IIRP
» Restorative Justice UK
» Real Justice
» Transforming Conflict
» Eigen Kracht Centrale
» Restorative Justice NL
» Herstelgericht werken op school