Intern nieuws

INTERN

ERVARINGEN VAN EEN HERSTELCOöRDINATOR16.12.2015 - Wij werken met leerlingen die het om wat voor dan reden dan ook niet redden binnen het reguliere VO. Het inzicht dat wij hen bieden helpt hen een plek te vinden waar ze zich thuis voelen en kunnen groeien. Het is mooi als ze zich ook bij ons helemaal thuis voelen. Dat gaat, zoals denk ik op alle scholen, soms met vallen en opstaan.

Van de week was er een slaande ruzie tussen twee leerlingen uit verschillende klassen en vanmiddag heb ik gekeken hoe ik gebruik kon maken van wat ik heb geleerd op de opleiding voor Herstelcoördinator. De tweedaagse Masterclass die ik onlangs volgde gaf me extra inspiratie.

Eerst liet ik leerlingen uit mijn groep hun verhaal vertellen: wat is gebeurd, wat waren jullie ervaringen en wat is er nodig is om het samen leuk te hebben? Het ging me prima af om mijn eigen interpretaties, waarnemingen en oordelen voor me te houden. Het gaat om hun verhaal, niet dat van mij. Uiteindelijk kwam het erop neer dat ze allemaal om verschillende redenen moeite hadden met Marjoke1), een leerling, die na de vakantie mogelijk in hun klas komt. Ze zien haar als uitdagend en intimiderend. Respecteert de grenzen van anderen te weinig, speelt mensen tegen elkaar uit en is vaak cynisch en bot. En dat maakt het spannend in een groep waarin veiligheid nogal ‘een dingetje’ is om het zachtjes uit te drukken.
Zij wilden graag dat dit respectvol besproken kon worden met Marjoke, maar vonden dat enorm moeilijk. Mijn collega van de andere groep, die van Marjoke, stond open voor een gesprek met beide groepen, waarin Marjoke centraal zou staan. Best een risico, maar ik heb genoeg vertrouwen in mezelf, in mijn leerlingen en in het team dat we dit in goede banen konden leiden. En dus gingen we bij hen in het lokaal zitten en lieten we alle leerlingen hun verhaal doen.
Marjoke gaf me na afloop terug dat zij echt niet door had dat anderen zo'n last hadden van hoe zij deed en dat het ook echt niet is wat zij wil. Ze huilde en was blij dat ze het nu wist. Ook zij wilde dolgraag bij de groep horen, maar vond het zo enorm moeilijk. Ze vroeg haar medeleerlingen en mij daarbij om hulp.
Mijn groep was na afloop heel blij dat iedereen nu gehoord werd, dat ze gezien hebben hoe moeilijk het eigenlijk is voor Marjoke en dat ze allemaal iets hebben kunnen leren. Ze hebben er alle vertrouwen in dat het na vandaag anders zal zijn en ze waren ontzettend blij dat er niemand geschorst hoefde te worden.

Het was spannend, zeker omdat ik ook compleet ben afgeweken van de formats die me vertellen hoe het zou moeten. Door het vertrouwen dat ik gekregen heb als Herstelcoördinator en in de masterclass en de dagen bij Belinda Hopkins en Caroline Newton, wist ik dat ik het ook op deze manier zou kunnen.

Ik ben blij. En trots. En dankbaar. Ik heb al zoveel geleerd en het wordt steeds meer echt verenigd met wie ik ben en met de tools die ik al bij me draag. Mooi werk: herstelrecht.
Dorian Sorgedrager.

1)De naam Marjoke is gefingeerd.