Intern nieuws

INTERN

VIERDAAGSE OPLEIDING HERSTELGERICHT WERKEN

Opleiding tot ‘Gecertificeerd Dorpsoudste’

22.05.2013 - Herstelgericht werken creëert een school waarin leerlingen:
- taken en verantwoordelijkheden oppakken en naar elkaar luisteren;
- verantwoordelijkheden op zich nemen voor het werken aan een positieve groep waarin zij elkaar steunen, aanspreken en voor zichzelf opkomen;
- gedachten en emoties delen;
- een bijdrage leveren aan de school;
- en aan de wereld waarvan zij deel uitmaken.

Herstelrecht zoekt liever naar overeenkomsten dan naar verschillen tussen mensen. En de grootste overeenkomst tussen alle leerlingen is dat zij een prettige tijd willen doorbrengen op een school waar zij er werkelijk toe doen.

Herstelrecht ontwikkelt dat wat je wilt, in plaats van dat het bestrijdt wat je niet wilt. Op zo’n school worden conflicten tot een minimum beperkt en wanneer zij zich voordoen worden ze niet door de schoolleiding of mentor opgelost, maar door de leerlingen zelf. De begeleider schept de kaders en neemt de rol op zich van ‘dorpsoudste’. In lastige situaties bespreken allen die ‘betrokken en geschrokken’ zijn hoe zij ermee zullen omgaan. Daders en slachtoffers zoeken zo nodig naar wat de dader gaat doen om de gevolgen van zijn wangedrag te herstellen om zo zijn plek in de groep terug te verdienen. Hoe waardevoller de groep is, hoe liever hij dat zal doen.

Inmiddels zijn er herstelgerichte scholen die deze manier van werken tot op alle niveaus hebben doorgevoerd. Zij laten zien dat Herstelrecht de school ontstijgt: het zijn lessen in burgerschapskunde waarvan de leerlingen én de maatschappij hun leven lang profijt hebben.

Deze training van vier dagen leidt specialisten op die binnen hun school vorm geven aan een herstelgericht klimaat. Na afloop beschikken zij over instrumenten en vaardigheden waarmee zij in de meest uiteenlopende situaties herstelgerichte interventies kunnen toepassen.

De training wordt uitgevoerd door Jan Ruigrok onder de vlag van ECHO, het Expertisecentrum Herstelrecht in het Onderwijs.

Deelnemers ontvangen de boeken: In plaats van schorsen, handboek herstelrecht in het onderwijs (Ruigrok en Oostrik) en Respect aan de basis (Oostrik).

Informatie over herstelrecht: www.herstelrechtinhetonderwijs.nl en www.rigardus.nl
Contact met de trainer: j.ruigrok@rigardus.nl; telefoon: 06 225 225 65

Data in 2013: 11-11, 19-11, 27-11 en 6-12
Data in 2014: 4, 12, 20 en 28 maart
Inschrijving: http://www.rigardus.nl/trainingen.php
Kosten: € 875,--

Lees hieronder in PDF

Download PDF
« terug

Eendaagse kennismaking Herstelrecht

verbeter het sociaal klimaat met Herstelrecht

Coördinator Herstelrecht

nieuwe trainingen in 2019

Provocatieve opvoeding: don't try this at home!

een sprankelende ouderavond over de kern van herstelrecht